bijdrage # 3 | HIGGS – STAND-UP PHYSICS

tekst en spel - jan van den berg / regie - dirk groeneveld / vormgeving - hannie van den bergh

een lecture performance van jan van den berg met exclusieve achtergrondverhalen en unieke filmbeelden

 

 

zeven jaar lang volgde jan van den berg de zoektocht naar het higgs-deeltje op de voet; als theater- en filmmaker én als alfa. _ een alfa in de wondere wereld van de fysica. _vele malen daalde hij af naar de ondergrondse deeltjesversneller van CERN en tientallen higgs hunters vroeg hij naar hun passie voor de jacht. _de jacht op die ene speld in miljoenen hooibergen. _een 'speld' die in de media vaak 'the god particle' wordt genoemd. _maar waarom eigenlijk?

hij leert professor peter higgs kennen, de natuurkundige naar wie het deeltje is genoemd, omdat hij het in 1964 voorspelde. _als ze op 30 juni 2012, op sicilië, van een gezamenlijke lunch genieten, gaat de telefoon. _CERN aan de lijn: "i think we have it." _enkele dagen later is het wereldnieuws, dat "het higgs-deeltje is gevonden." _op 8 oktober 2013 wint peter higgs de nobelprijs.

in HIGGS jongleert jan van den berg met feiten en fictie over de oerknal, higgs-deeltjes en protonenporno, en onderneemt hij een ontdekkingsreis die hem van nederland naar papoea-nieuw-guinea, japan, zwitserland, sicilië en edinburgh voert.

HIGGS — STAND-UP PHYSICS ging deze zomer in première op het fringe festival 2013 in edinburgh, de woonplaats van professor higgs._higgs trad enkele malen op als interviewgast bij jan van den berg en zei daarover tegen een correspondent van bbc news: “jan can put over things in a different language that’s more readily accessible to people than I can.”

 

jan van den berg, higgs, stand-up physics, foto&copy arnold schalks

jan van den berg trekt met HIGGS – STAND-UP PHYSICS nog verder door het land. _voor de speellijst van 2013/2014 klik je hier

janvandenberg.org