INTRODUCTIE

arkhip 'sipa' labakhua, abchaziŽ, red actor

de dertigste aflevering van de crimmp reeks, stond - net als de negenentwintigste - geheel in het teken van het werk van de abchazische kunstenaar arkhip labakhua. _arkhip (pseudoniem: sipa) werd in 1973 in geboren en is een toonaangevend beeldend kunstenaar, performer en ontwerper uit abchazië. _hij woont en werkt in de hoofdstad soechoemi. _sipa studeerde beeldende kunst in tbilisi en moskou en is tot op de dag van vandaag actief in de disciplines sculptuur, vormgeving, scenografie en fotografie. _in 1999 startte hij zijn eenmans marionettentheater hammock.

in september 2018 was sipa al eerder te gast bij podium ocw. _in zijn 180 cm. hoge, 120 cm. brede en 180 cm. diepe mobiele marionettentheater, dat in een flinke tekenmap past, speelde hij toen de voorstelling insomnia: een familiegeschiedenis die het hoogst actuele en universele onderwerp ‘vaderland’ aansnijdt. _na de pauze droeg hij toen een selectie van zijn autobiografische verhalen voor. _dit keer presenteerde sipa red actor, een voorstelling van 22 minuten met muziek van prokofiev, stravinsky en bach gebaseerd op john donne’s gedicht the dissolution. _ook dit keer droeg sipa na de pauze twee autobiografische verhalen voor met de intrigerende titels: irakli en flugtag.

arkhip 'sipa' labakhua, abchazië, irakliarkhip 'sipa' labakhua, abchazië, flugtag

sinds 2012 zijn op de boulevard in soechoemi langs de zwarte zeekust een aantal bronzen sculpturen van sipa’s hand geplaatst, waaronder één in de buurt van een populair cafe met de naam penguin cafe. _de titel luidt: penguin philosopher. _sipa: ‘ik wilde een reiziger voorstellen die hier nog nooit is geweest. _het resultaat is een sculptuur geworden die op afstand menselijke trekjes vertoont. _de pinguin is een vreemdeling die naar onze stad is gekomen en zich hier thuisvoelt. _hij staat bij een klein tafeltje schrijft iets op. _in de marmeren plaat waarboven zijn ganzenveer zweeft, is gegraveerd: het leven is geen bezit dat moet worden verdedigd, maar een geschenk dat met anderen moet worden gedeeld. _’ik hoop, dat die woorden van william faulkner de zielen raken van degenen die ze voor de eerste keer lezen en diegenen die ze kennen opnieuw tot denken aansporen,’ aldus de kunstenaar.

arkhip 'sipa' labakhua, abchazië, penguin philosopher

sipa speelt de hoofdrol in de documentaire little man, sleeping time and the troubadour geregisseerd door de rotterdamse filmmaker ineke smits. _in 2017-’18 volgde ze de kunstenaar op zijn theatertour door abchazië. _haar met de IKON/EO, the filmkitchen en het belgische intifilm gecoproduceerde film zal in de loop van 2019 te zien zijn

om een uitgebreide abchazische documentaire over sipa en zijn werk uit 2012 te bekijken, klik hier

sipa’s website: http://sipa.su/