terug naar overige projecten

OFF-CRIMMP_CINEMA_01

lotte heerkens, lotte's gze, off-crimmp_cinema_01, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam

off-crimmp_cinema is een leerzame vorm van nablijven in een tot bioscoop omgetoverd voormalig klaslokaal aan de drievriendenstraat. _de eerste aflevering bestaat uit een programma met recente films van lotte heerkens, hester overmars en anna witte, samengesteld door filmmaker noud heerkens. _tijdens de inloop worden in de hal drie 16 mm films uit het goethe-archief vertoond. _uit de serie rundflüge zijn dat: litzlbachhörnl, meersburg en watzmann.

 

programma (duur ongeveer 100 minuten):

lotte’s gaze (2015) / regie: lotte heerkens / 16 minuten / taal: nederlands (engels ondertiteld).

lotte heerkens, lotte's gze, off-crimmp_cinema_01, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam

persoonlijke documentaire waarin regisseur lotte heerkens zich afvraagt wie ze is als mens - en waarom ze zo is. _werd ze geboren met haar karaktertrekken, of werd ze vooral gevormd door haar specifieke levenservaringen? _is ze altijd al die huismus én nomade geweest, of is deze tweezijdigheid ontstaan in haar jeugd? _met behulp van homevideo's, interviews en eigen materiaal onderzoekt ze haar verleden, heden en de toekomst.

 

within a walled world (2015) /  regie: josefien van kooten en anna witte / 29 minuten / taal: nederlands, engels, grieks (engels ondertiteld).

josefien van kooten & anna witte, within a walled world, off-crimmp_cinema_01, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam

within a walled world is een ego-documentaire waarin twee documentairemakers hun eigen positie tegenover een wereldprobleem proberen te vinden. _geconfronteerd met het leed, de acute nood en hulpvragen van talloze vluchtelingen op het griekse eiland lesbos, onderzoeken anna witte en josefien van kooten de rol van de media, waar ze zelf ook onderdeel van zijn. _op een essayistische wijze reflecteert de documentaire op de waarde die wordt gehecht aan het vastleggen van sociale problemen en de grenzen die daarvoor worden overschreden.

 

verboden vlucht (2015) / regie: hester overmars / 53 minuten / taal: duits (engels ondertiteld).

hester overmars, verboden vlucht, off-crimmp_cinema_01, ocw, podium voor kleinschaligheden, rotterdam

het is 19 juni 1983. _op een open plek in een bos vlakbij de oost-duitse stad teichel zetten thomas en gundula anhalt in het diepste geheim een zelfgebouwd één-motorig vliegtuig in elkaar. _hun oudste zoon michael wordt op school opgeleid tot een kleine soldaat van het staatssocialisme en hun jongste dochter isabell is pas drie jaar oud. _verlangend naar vrijheid en een betere toekomst voor hun kinderen willen thomas en gundula ontsnappen aan het leven in een communistische dictatuur. _de kinderen gaan mee op de vlucht in het piepkleine vliegtuigje. _echter, de activiteiten op het winderige veld blijven niet onopgemerkt. _voorbijgangers verraden hen. _het gezin wordt opgepakt door de staatssicherheitsdienst en gevangengezet. _de twee kinderen worden apart van elkaar bij familie ondergebracht. _dertig jaar later kijken de leden van dit gezin terug op deze geschiedenis die nog steeds bepalend is voor hun leven. _wat waren de gevolgen van de mislukte vluchtpoging voor hun onderlinge band? _hebben de ouders de droom om samen met hun kinderen een vrij leven te leiden uiteindelijk kunnen realiseren?

 

datum off-crimmp_cinema_01: vrijdagavond 15 april 2016, vanaf 20.00 uur

de eerste aflevering van off-crimmp_cinema werd door 37 personen bezocht